Wat is het wat we zien in iemand dat ons brein genoegen schenkt? Dat blijkt de grote van de mond. Hoe groter de mond hoe betrouwbaarder wordt de persoon gedacht te zijn. Dit geldt voor presidenten, voor ministers maar ook voor iedere andere plaats in het arbeidsproces die gevuld gaat worden. In een webinar die ik onlangs gevolgd heb, hoorde ik ook weer dat een lachende mond alles en iedereen overtreft.

Je kan praten als brugman en de beste pitch voorbereiden ooit, je gaat het nooit winnen van een concurrent die met een grote mond na jou zijn pitch mag houden. Het is trouwens niet alleen de grote van de mond. Een lachende mond overtreft alles en iedereen.

Profielfoto met lach wint het van elke pitch

In een lezing over dit onderwerp werd geopperd dat er niets zo belangrijk is als een goede profielfoto met een lachende mond als je een eerste indruk moet gaan maken. Denk aan een sollicitatiebrief, voor een mooie baan, of een profielbeschrijving op een datingsite, voor een mooie relatie. Als fotograaf klinkt mij dit als muziek in de oren. Profielfoto’s maak ik voor klanten voor social media uitingen. “Moet ik lachen?”, wordt mij dan vaak gevraagd. Mijn antwoord was tot de avond van de lezing, dat mensen vooral zichzelf moesten blijven. Geen lachebek in het echt, ben je meer het serieuze type, dan hoef je niet per se lachend op de foto.

Laat eerste indruk niet ongebruikt voorbij gaan

Vanaf nu ga ik een ander antwoord geven: “Ik wil altijd een glimlach, maar eigenlijk meer. Het liefst wil ik tanden zien.” Vooral voor de mensen die van zichzelf niet gezegend zijn met een grote mond, die moeten echt hun best doen om een zo groot mogelijke grijns op hun gezicht te toveren. Bedenk je nu je dit leest dat jouw profielfoto ook wel erg serieus oogt, kijk dan of je niet ook een iets vrolijkere foto hebt. En anders moet je niet te lang wachten een fotograaf te zoeken, die jou met een mooie lach gaat vereeuwigen. Je moet geen enkele eerste indruk ongebruikt voorbij laten gaan.

Foto: Collage sponsoren NAC voor Sponsor Vademecum 2018-2020